ARGH! Det gjorde jeg bare ikk!
ARGH! Det gjorde jeg bare ikk!
Typiske spørgsmål
Her er svar på nogle af de typiske spørgsmål jeg (Jeppe Schjøtz) har fået som scenehypnotisør på TV2 Zulus hypnose TV show der kaldes ARGH! Det gjorde jeg bare ikke. Showet bygger på scenehypnose, der er den underholdende del af hypnosen, og ikke giver et særligt stort indblik i hvordan den seriøse behandlingshypnose fungerer.
Spørgsmål: Laver du også live hypnosedemonstrationer og scenehypnose hvor man kan opleve hypnose?
Svar: Ja. Siden www.scenehypnose.dk fortæller mere om hypnose showet, hvor man kan opleve hypnose live. Det er typisk dem, som ikke har oplevet hypnose live, som tror på, at hypnose fænomenet ikke eksisterer. Hvis man har oplevet scenehypnose med Jeppe i virkeligheden, vil de fleste have oplevet, at hypnose fænomenet er reelt, og ikke er et spørgsmål om tro. Det er et videnskabeligt dokumenteret fænomen.
Spørgsmål: Kan man risikere at blive hypnotiseret gennem tv?
Svar: Det kan godt lade sig gøre, at blive hypnotiseret gennem TV, da det er ved at man tager instruktioner til sig, at der kan ske personlige oplevelser med instruktionerne. Instruktionerne kan derfor sagtens gives via et medie som TV eller en lydfil. I programmet bliver dog ikke vist den indledende guidning i hypnose tilstanden, som foregår før selve programmet, derfor kommer man ikke i hypnose ved at se programmet.
På siden Shop.Hypnose.dk kan du downloade lydfiler i mp3 format, der kan laves til en hypnose CD eller lægges på en anden lydafspiller til personlig udvikling.
Spørgsmål: Hvem er deltagerne i TV programmet?
Svar: I foråret 2011 castede Zulu mere end 400 frivillige, der havde lyst til at være med i et hypnoseprogram. De 10, der er med i TV programmerne, er nogle af dem, der var bedst i hypnose.
I foråret 2012 blev der igen castet flere hundrede frivillige, hvoraf nogle af de bedste vblev udvalgt til 2. sæson af hypnoseprogrammet, som bliver sendt på TV2 Zulu i efteråret 2012.
Spørgsmål: Er det rigtigt at du virkelig hypnotiserer de frivillige på få sekunder, som du gør i starten af TV programmet?
Svar: Ja det er rigtigt. Men vi har haft casting af personerne inden de faktiske optagelser, hvor de har været i hypnose. Denne hypnose har taget længere tid, og i denne hypnosetilstand er der blevet skabt en sammenhæng mellem ordet “sov” og den behagelige indadrettede tilstand, så de er blevet forberedt til at blive hypnotiseret så hurtigt.
Spørgsmål: Kan de frivillige virkelig ikke huske optagelserne?
Svar: Der er lidt forskel på hvor meget de frivillige kan huske. Nogle kan eksempelvis huske frokost pausen under optagelserne, hvor de ikke har været i så dyb hypnose, andre kan ikke huske den. Nogle vil kunne huske enkelte brudstykker fra optagelserne, når de bliver præsenteret for det. Men fælles for alle er, at de har den oplevelse af, at de stort set ikke kan huske noget fra selve optagelserne. De er nemlig blevet castet efter, at de kan bevæge sig i så dyb en hypnose tilstand, at de kan få fremprovokeret hukommelsestab.
I behandlings hypnose vil man typisk altid kunne huske det hele. Det er et af de punkter hvor scenehypnose og behandlingshypnose kan adskille sig fra hinanden.
Spørgsmål: Hvor meget af de frivilliges responser stammer fra hypnose instruktionerne?
Svar: Det er lidt forskelligt fra person til person. Nogle af de frivillige er meget fantasifulde, så når de er sat i en bestemt situation, hvor de har fået en grundinstruktion i hypnose, kommer der fantastisk spændende reaktioner, som den frivillige selv er fremkommet med. Ved andre frivillige er deres reaktioner mere styret af de hypnotiske forslag. Men ved dilemma spørgsmålene, hvor de frivillige skal gætte, hvad de har svaret, har de aldrig fået instruktioner om, hvad de skal svare. Det er derfor de frivillige vil kunne svare på de fleste dilemma spørgsmål, hvis de ellers kender dem selv godt nok. Det ville de have meget svært ved, hvis deres svar var påvirket af en hypnotisk instruktion.
Spørgsmål: Hvordan kan deltagerne gætte, hvad de har lavet i hypnose?
Svar: I dilemmaerne vælger de helt selv, hvad de vil gøre. Og selvom de er hypnotiserede, så er de jo stadig sig selv, med de holdninger og moralske værdier, som de normalt har. Så hvis de kender sig selv godt, så kan de sagtens svare på, hvordan de har reageret under hypnosen.
Spørgsmål: Vil du kunne hypnotisere de frivillige efter TV programmet er slut?
Svar: Ja det vil jeg typisk relativt let kunne gøre, hvis de tillader mig at hypnotisere dem igen. For nu kender de mig, og har tillid til, at jeg ikke ville prøve at få dem til at lave grænseoverskridende ting. Det er i bund og grund kun uskyldige og sjove situationer, som de frivillige er blevet sat i ved hypnose programmet.
Spørgsmål:Det er fake ikke? I har bare snydt med skuespillere, så det hele er snyd?
Svar: Nej vi har ikke snydt, den er god nok. Det har været meget omfattende at lave “Argh! Det gjorde jeg bare ikk'”. Og det sjove er netop, at deltagerne vågner op og for første gang opdager, hvad de har lavet, mens de var hypnotiserede. Hvis vi bare ville havde lavet sjov med skuespillere, så havde vi helt klart lavet noget, der var nemmere at optage.
Spørgsmål: Hvordan kommer de hypnotiserede fra sted til sted?
Svar: De hypnotiserede bliver transporteret i bil fra sted til sted, hvor de er i hypnosetilstanden, men ikke er påvirket af specielle instruktioner.